CRO ORC D-Marin Kup je serija najvažnijih ORC regata u Hrvatskoj s ciljem promocije i razvoja sportskog jedrenja prema ORC pravilima i propisima kroz suradnju klubova organizatora regata u sveukupnoj nadležnosti Hrvatskog jedriličarskog saveza

Gotovo je 1. poluvrijeme

 

Unatoč najavi o sudjelovanju u običajenih 7-8 jedrilica, a kako se približavao datum održavanja, stizale su informacije o otkazima. Na kraju su ostale samo 4 jedrilice, ali organizatori iz JK Uskok ipak nisu odustali od održavanja.

Najupornije su bile posade s Anđele X, Yellowpada i Mareusa, dok je na regati sudjelovao još i Gringo kao domaća posada.

Oba dana su bila sunčana s nepovoljnim prognozama za jedrenje. Nešto malo vjetra se najavljivalo za subotu, a Regatni odbor s Denisom Marinovim na čelu ga je i uspio uhvatiti i održati jedan uspješan plov. Dan je start i za drugo jedrenje, ali nakon okreta privjetrinske oznake podignuti su November i Alpha, te su se svi vratili u lučicu Vitrenjak.

Domaći poznavatelji lokalnih meteo prilika nisu mnogo više očekivali ni za nedjelju. Ali nepredvidljive vremenske prilike koje vladaju posljednjih godina su ipak donijele pregršt južnog vjetra. Zapuhalo je desetak pa i više čvorova iz 160° i bili su prilično konstantni cijelo vrijeme. Početak slabljenja se osjetio tek u posljednjem jedernju, ali vjetra je bilo dovoljno da se uspješno završi i to jedrenje.

U 11:10 se krenulo s drugim plovom. Distanca do privjetrinske oznake je bila oko 1.2 NM, a polje je malo produženo tek u spomenutom posljednjem jedrenju.

Drugi plov je obilježio i najzanimljiviji start na regati. Pojavio se reful s desna koji su tri jedrilice dočekale pored broda RO-a i dvije najbliže su držale pozicije neposredno uz njega do posljednjeg trenutka, pa je Yellowpad morao startati minutu nakon sviju...

Ostali startevi su uglavnom bili mnogo bolji, a najdramatičniji trenutak se zbio neposredno nakon posljednjeg starta kad je Gringo morao odustati zbog tehničkog problema!

U sva četiri jedrenja je dominirala posada Anđele X. Sinergija između Iljadice za kormilom i Jelačića kao taktičara i trimera glavnog jedra, te ostatka družine čija jezgra je uigrana zajedničkim nastupima na ostalim regatama za Kup, najavili su ponovu namjeru osvajanja Kupa.

Ovaj put su im najbliži bili samo momci s Mareusa koji osvojili tri druga mjesta i jedno treće.

Jedinu neizvjesnost u rezultatima su unosili Yellowpad i Gringo koji su se izmjenjivali za 3. i 4. pozicije u prva tri plova.

Iduću regatu za Kup organizira JK Val u Šibeniku, a Zadrani najavljuju promjenu termina održavanja na sami početak jedriličarske sezone.

 

 

 

 
 
Home Regate Orc Kup Hrvatske Gotovo je 1. poluvrijeme

Bodovne regate u 2017.

1

Zadar ORC Cup, Zadar 25-26. 03.2017.

JK Uskok, Zadar & D-Marine Sukošan
2

21. Uskršnja regata, Hvar 06-08.04.2017.

JK A.N.A., Bakar
3

Šibenik ORC Cup, Šibenik 29-30.04.2017.

JK Val, Šibenik & D-Marine Šibenik
4

ORC prvenstvo Splita, Šibenik 30.09.-01.10.2017.

JK Spinut, Split & D-Marine Šibenik
5

Prvenstvo Hrvatske, Šibenik 02.-05.11.2017.

JK Val, Šibenik & D-Marine Šibenik
6

ORC grand finale, Šibenik 25-26.11.2017.

JK Val, Šibenik & D-Marine Šibenik