U dva dana dva jedrenja, to bi bio sažetak ovogodišnjeg ORC okupljanja na Zlarinu.

 

Naime, vremenski uvjeti nisu dozvolili održavanje većeg broja regularnih jedrenja. Cijela priča počinje u subotu i izlaskom na more po laganom vjetru koji je u ranim poslijepodnevnim satima naglo prerastao u vrlo jaku buru. Zbog njenog naglog dolaska i jačanja flota je pozvana da se sakrije dok prođu prvi udari, a nakon toga se krenulo s postavljanjem regatnog polja.

Po najavama na Zlarinu se trebalo okupiti najmanje deset posada. Međutim, objektivni razlozi su spriječili dolazak jednog broja najvljenih, pa je u regati sudjelovalo samo 7 posada. Čak je i prvi put trebao biti jednak broj "malih" i "velikih". Na kraju suu ORC A skupini jedrile 4 posade, a u ORC B skupini 3 jedrilice.

Start prvog plova je bio po stabilnih dvadesetak čvorova bure. Oni su bili konstantni do kraja prve orce. Nakon okreta privjetrinske oznake kreću problemi. Vožnja pod spinakerima je donijela dosta gubitaka. Čak dva spinakera su se rasparala, a od jedrenja su morale odustati i dvije posade, dok je i jedna od jedrilica koje su usjele završiti nažalost napravila prijestup na startu, a nije se vratila da ponovi start.

U spomenutoj drugoj krmi vjetar je već prelazio 25 čvorova, a u drugom dijelu plova išao je u refulima i preko 30 čvorova!NAravno, tada se vidjelo da nema smisla ići na drugo jedrenje i flota se vratila u Zlarin.

Nedjeljno jutro je od početka bilo vjetrovito, ali kako je dan odmicao bura je slabila i dosta oscilirala u smjeru. Na sličnom polju kao i dan ranije pokušan je start drugog plova. Regata je lijepo krenula, ali morala se prekinuti jer je vjetar počeo okretati u lijevo. Njegovo "bježanje" se zaustavilo nakon sat vremena i postavljeno je novo polje u novom kursu.

Ponovno je pokušano s drugim plovom, ali on je prekinut još ranije nego prvi pokušaj.

Posljednji mogući pokušaj starta je predviđen za 15 sati, a oko 14:30 se uspjelo s trećim pokušajem. Vjetar niti ovaj put nije bio naklonjen ni jedriličarima ni RO. Pred kraj prve orce vjetar je nastavio sa skretanjem u lijevo i morao se postaviti charlie da bi se regata uspjela odvesti do kraja.

Sve u svemu, dva turbulentna dana koja su i od RO-a i od jedriličara izvlačila maksimum i koncenracije i jedriličarske pripemljenosti.