CRO ORC D-Marin Kup je serija najvažnijih ORC regata u Hrvatskoj s ciljem promocije i razvoja sportskog jedrenja prema ORC pravilima i propisima kroz suradnju klubova organizatora regata u sveukupnoj nadležnosti Hrvatskog jedriličarskog saveza

Kraj prvog poluvremena

 

Posljednji vikend travnja bio je rezerviran za treću regatu ovogodišnjeg CRO ORC D-Marin Cupa. Nastupilo je 7 jedrilica koje su jedrile dva dana u Zlarinskom akvatoriju.

Očekivalo se da ću u Šibenik stići još nekoliko jedrilica, ali olujno jugo ih je spriječilo u toj namjeri. Da bi se najupornijoj sedmorici olakšali transferi čak je i pomaknuto vrijeme subotnjeg starta da bi im se omogućili lakši dolasci.
Na regatnom polju je u nedjelju puhala bura koja je bila lagana do umjerena i po tim uvjetima su se odradila dva ugodna plova u kojima je oba puta pobijedio X-Cite.
U nedjelju je prevladala tramontana koja je u drugom dijelu dana puhala i vrlo jakom snagom, pa su se mjerili i udari vjetra od 29 čvorova! Također su odjedrena dva plova u kojima su pobijedili X-Cite i Yellowpad.
Sve jedrilice su se prilikom priprema za regatu susrele s istim problem, a to je kompletiranje posada. Kako smo već ušli u vrijeme kad kreću turističke regate i charter sezona, velik broj jedriličara je profesionalno angažiran u tim vodama. To je bio razlog šarenilu na rezultatskoj ljestvici. Svi su dosta oscilirali a jedini kontinuitet u rezultatima je imala ekipa X-Citea. Na ovoj regati mu je kormilar bio Teo Piasevoli koji je inače taktičar i trimer glavnog jedra u standardnoj postavi. Teo je inače i jedriličarski trener u JK Val iz Šibenika, pa je na X-Citea pozvao mlade laseraše iz svog jedriličarskog pogona. Riječ je o momcima s kojima osim u laseru radi i na Platuima 25 tako da su upoznati s jedrenjem na jedrilicama s fiksnom kolombom i rad sa spinakerom. Oni su se pokazali pravim izborom pa se samo možemo nadati da će i ostali vlasnici i kormilari što više u svoje posade uključivati mlade snage.

Osim X-Citea na regatnom polju je dobru formu pokazao i Yellowpad koji je kako je regata odmicala ostvarivao sve bolje rezultate, a u posljednjem jedrenju su i pobijedili sa značajnom prednošću!

Gringo 2 je bio još jdna jedrilica s konstantnim rezultatima, ali na sredini ljestvice. Od standardne ekipe na palubi je bilo samo njih četvero.

U maloj skupini Mareus je bio najbolji, a također je u generalnom plasmanu zauzeo treće mjesto. Bilo je zanimljivo vidjeti, s obzirom na modifikacije napravljene pred početak sezone, kako će se ponašati na jakom vjetru i može se reći da je rezultat iznad očekivanja.

Ladies First su istoj skupini osvojili drugo mjesto, a Orca treća. Posljednje mjesto je zauzela ekipa Stribora, ali oni su jedrili s nužnim brojem ljudi za jedrenje, a za kompetetivni rezultat nedostajal je još 5-6 članova posade. U svakom slučaju veseli njihv povratak u Kup i nadamo se da će kadrovske probleme riješiti za preostale tri regate.

Nastavak je krajem rujna i sve tri planirane regate će se jedriti s bazom u D-Marin Mandalina, odnosno u Šibeniku.

 

 
 

Bodovne regate u 2017.

1

Zadar ORC Cup, Zadar 25-26. 03.2017.

JK Uskok, Zadar & D-Marine Sukošan
2

21. Uskršnja regata, Hvar 06-08.04.2017.

JK A.N.A., Bakar
3

Šibenik ORC Cup, Šibenik 29-30.04.2017.

JK Val, Šibenik & D-Marine Šibenik
4

ORC prvenstvo Splita, Šibenik 30.09.-01.10.2017.

JK Spinut, Split & D-Marine Šibenik
5

Prvenstvo Hrvatske, Šibenik 02.-05.11.2017.

JK Val, Šibenik & D-Marine Šibenik
6

ORC grand finale, Šibenik 25-26.11.2017.

JK Val, Šibenik & D-Marine Šibenik