ORC novosti

Udruga ORC jedriličara

Otvaranje ORC sezone u Zadru ponovno su zajedničkim snagama organizirali JK Uskok i generalni sponzor CRO ORC Cupa, tvrtka D-Marin, odnosno njihova marina Borik. Za razliku od lani na regati nije sudjelovalo deset jedrilica, već sedam, a i nije bilo jakog vjetra poput juga koje je puhalo prvog dana regate 2021., već je sve prošlo u znaku laganih povjetaraca.

Sudionici su bili uglavnom standardni koje viđamo na ovom tipu regata, a izostale su samo posade na manjim jedrilicama sa Splitskog područja i Mr.J kojem nije na vrijeme završio sezonski remont, te Damaco koji je planira sezonu otvoriti s idućom regatom koja je po rasporedu u Šibeniku.

Vremenski uvjeti u Zadarskom kanalu bili su idilični za promatrače s kopna, ali za boravak na moru trebalo se opremiti dodatnim toplim slojem odjeće. Zubato sunce sjalo je i u subotu i u nedjelju i stvaralo je iluziju topline koja bi bila rasplinuta prvim refulom koji je donosio hladnoću.

Prvi plov u subotu trebao se jedriti po burici koja je puhala s rubnom snagom od 6-7 čvorova. Regatno polje postavljeno je ispred Puntamike s bovom od orce skoro ispred lanterne na istoimenoj lokaciji.

Predstartna procedura odrađena je u mirno i ugodno, ali kako se flota udaljavala od startne linije tako je vjetar postupno gubio na snazi, da bi na oko pola distance do privjetrinske oznake RO morao označiti prekid jedrenja.

Kako se već značajno približavalo podne RO je htio odmah reagirati i s obzirom na trenutnu neizglednost za poboljšanje situacije po pitanju osiguravanja regularnih uvjeta za jedrenje u štap polju odlučeno je da se pribjegne rezervnoj varijanti a to je jedrenje navigacijskog plova.

Ponovno se pokrenula startna procedura nakon koje se trebalo zajedriti prema Ošjaku i Mišjaku, otočićima uz obalu Ugljana, ali dvije minute prije njenog isteka RO prekida odbrojavanje. Razlog je bilo ubrzano približavanje značajnog "raza" sa zapada.

Tamna crta svježeg vjetra obećavala je da će se ipak formirati uvjeti za ono po čemu je ORC specifičan, a to je tehničko jedrenje u štap polju. Vrlo brzo su kurs seterice Anđi i Rita postavile polje, te se po 7-8 čvorova zajedrilo u kursu 320°.

Ovaj start bio je dosta dinamičniji od onog s početka dana. U posljednjih minut - dva čak tri jedrilice priuštile su publici na leutu RO-a glasnu predstavu nakon koje nije nitko podigao protest. Posljedica je bila da su dvije jedrilice prestupile i da su se  morale vratiti i ponovo startati, te su se tim potezom sebi značajno smanjile šanse za dobar rezultat s obzirom da je u ovom tipu regate doslovno važna svaka sekunda.

Za razliku od njih ekipa s Gringa 3 odjedrila je svoju regatu sezone. Oni su od početka bili u svakom pravom dricu i maksimalno su iskoristili svaki reful, te u cilj ulaze s impresivnom prednošću od 5 minuta u odnosu na drugoplasiranog Filipa. Međutim, nakon ubacivanja brojeva u ORC kalkulator Uskokova posada doživljava hladan tuš. Matematika je pokazala da su kasnili čak 4 korigirane minute iza X-Citea!

Razlog ovako, slobodno se može reći, šokantnom rezultatu je J0 koji je ostao prijavljen u popisu jedara, a čija upotreba je bila moguća po polarnim dijagramima i ovogodišnjoj verziji ORC formule. Zanimljivo je da je potpuno jednak "sail inventory" bio i u prošlogodišnjoj verziji Gringove svjedodžbe, ali tad ova situacija nije bila moguća.

Slučaj je prijavljen glavnom ORC službeniku u Hrvatskoj, pa sad treba vidjeti da li će dodatna analiza ovog slučaja natjerati "centralu" na neke poteze. U svakom slučaju, Gringo je penaliziran s ovim jedrom baš u dijelu polara koji se odnose na vjetrove koji su puhali za vrijeme prvog plova, dok ga se više ne uzima u obzir kod vjetrova jačih od 8 čvorova. Vjerojatno bi od velike koristi bio u slučaju da je vjetar na regatnom polju tijekom jedrenja otišao u jednu stranu i da ga je posada mogla na vrijeme otvoriti ili da se jedrila navigacija s jednom od etapa u kursu neke laške orce... međutim, zajednički zaključak svih nazočnih na regati bio je da se u ovom slučaju kao zaključak nameće da je možda u pitanju pogreška ekipe iz ORC-a zadužene za redovne godišnje nadogradnje "formule".

Idući plov startao je nakon pauze od desetak minute nakon ulaska posljednje jedrilice u cilj. Ovog puta orca je skraćena par kabela. Razlog je još slabiji vjetar i očekivanje da bi ubrzo mogao skroz oslabiti.

Na samoj startnoj liniji nije bilo gužve kao za vrijeme prethodne procedure i dosta čisto se krenulo prema sjeverozapadu. U rasporedu sličnom onom iz prethodnog plova flota obilazi privjetrinsku oznaku i offset, a za vrijeme jedrenja etape niz vjetar  ovaj odlazi desetak stupnjeva u lijevo te se mora reagirati s Charlijem. Osim postavljanja novog kursa druga orca je i dodatno skraćena.

Borba za čelo flote ovog puta malo je zanimljivija, jer su se Gringo 3 i Filip dosta nalazili jedan uz drugog, a ovaj dvoboj traje do samog kraja i finiša u kojem je Gringo 3 za tri realne sekunde brži od Filipa, dok nakon korekcije ta razlika ide u Filipovu korist i raste za dodatne tri minute.

Između ove dvije posade ponovno završavaju X-Cite i Mareus II, a Erco D', Sky i Elaya ponovno među sobom dijele peto, šesto i sedmo mjesto.

 

Nedjeljno jutro bilo je dosta hladnije nego subotnje, a prognoza je najavljivala lagano jugo koje je trebalo puhati cijeli dan. Od izlaska na more i kratkog čekanja ispred Puntamike vidjelo se da su prognostičari ovog puta precizni i da se ne može očekivati ništa jači vjetar nego što trenutno puše. Sreća u tome bila je da je bio skoro pa točno iz smjera Ošjaka, pa nije bilo potrebe da se nakon starta postavlja i dodatna privjetrinska oznaka.

Točno u 11:05 flota kreće s navigacijskim plovom i kao vrlo važan dio regate postaje izbor jedrenja bliže kopnu ili sredini kanala.

Većina sporijih jedrilica bira sredinu kanala i to se ovog puta pokazuje boljim izborom i flota do Ošjaka i Preka stiže u malom razmaku. Kao druga skupina, Gringo, Filip i X-Cite ipak stižu prvi do ove točke obaveznog obilaska, ali razlika nije bila tolika kolika bi bila da su se nakon starta svi odmah prebacili na lijeve uzde i zajedrili prema Ugljanu. U svakom slučaju na čelo ponovno izbijaju Gringo i Filip koji potom par milja jedre čisti match race.

Jedrenje bliže Ugljanu donijelo je Gringu svježiji vjetar te on prvi okreće Mišjak i ostvarenu prednost ne ispušta do cilja.

Ostale jedrilice u ravnomjernim razmacima slijede za njima i nakon okreta Mišjaka sa spinakerima i genakerima po najjačim refulima tog Zadarskog vikenda jedre prema cilju koji je postavljen ispred Uskokova mula.

 

 

Rezultati - ORC A & B 

 

 

Statistika 

 

Playbackovi

 

Generalni sponzor

Medijski pokrovitelj

Hrvatski jedriličarski savez

Ocean Racing Congres

Facebook