ORC novosti

Udruga ORC jedriličara

FOTO: ŽELIMIR MAZOR

Prva regata koja je dio novog ciklusa regata u Hrvatskoj koji je objedinjen pod imenom CRO ORC Inshore odjedrena je u Biogradu od 1. do 3. ožujka. Naravno, riječ je o Karnevalskoj regati.

Ova regata je u jedriličarski krugovima svoju popularnost stekla davnih dana, a i ovo njeno izdanje je sa svojom brojnošću još jednom potvrdilo taj svoj status. 

Ukupno je nastupila 41 jedrilica, a od toga u ORC skupini ih je bilo 11. Od njih 11 samo jedna posada je bila u domaćem sastavu, dok su ostali podigli događaj na visoki međunarodni nivo sastavljen od posada iz Slovenije, Češke i Austrije.

Sve skupine su u tri dana jedrenja odjedrile po 5 plovova, kombinirano navigacijskih i štap kurseva.

U petak se jedrila navigacija po jugu od dvanaestak čvorova. Subota je rezultirala s tri štapa po 10- 14 čvorova maestrala, dok se u nedjelju odjedrila još jedna navigacija po južinu.

Da nije bila riječ o samo ugodnom jedrenju na regati s vrlo dobrim zabavnim životom govori i podatak da je bilo i diskvalifikacija, a Regatni odbor je bio primoran koristiti i Uniform! 

Najbolji ORC-aši su bili na jedrilici Karpo. Elan 450 sa slovenskom posadom koju je predvodio Maks Vrečko je unatoč diskvalifikaciji u drugom plovu deklasirao protivnike s četiri prva mjesta.

ORC flota je bila sastavljne i od sedam Elana 350. Najbolji od njih je bio Yankee s Marjanom Gorecom koji je zauzeo drugo mjesto u generalnom plasmanu, a Durour 460GL - Erco sa skiperom i vlasnikom Iztokom Svetinom osvaja treće mjesto. Jedina hrvatska posada, na jedrilici Rehab - Salona 38, završava kao sedma.

Iduća regata koja se boduje za ovaj Kup jedri se za dva tjedna s druge strane Pašmana. Riječ je o mega posječenoj Gladuši koju organizira JK Guc iz Sali na Dugom otoku, a iz Udruge ORC jedriličara, organizatora bodovanja nove ljestvice, nadaju se i odgovarajućem odzivu po pitanju ORC-a.

Generalni sponzor

Medijski pokrovitelj

Hrvatski jedriličarski savez

Ocean Racing Congres

Facebook